Atgal

2021 m. vasario 24 d.

2021 vasario 24 d. (trečiadienį) 17 val. Zoom platformoje Šiuolaikinės filosofijos skyriaus doktorantas Denisas Petrina skaitė pranešimą "Medijos šiuolaikiniame kiberbiopolitiniame kapitalizme".
Renginio skelbimas LKTI šiuolaikinės filosofijos seminarų facebook'e: https://www.facebook.com/events/245845577045332

Prisijungimo prie renginio nuoroda:
https://zoom.us/j/91549797130?pwd=d2NSR0YvU29sLzFRSjhyMG9vRkJ0UT09

Meeting ID: 915 4979 7130
Passcode: 615913

Biomedijos: medijos šiuolaikiniame kiberbiopolitiniame kapitalizme

Denis Petrina

 BIOMEDIJOS: MEDIJOS ŠIUOLAIKINIAME KIBERBIOPOLITINIAME KAPITALIZME

 Formuluodamas biomedijų sampratą, Eugene’as Thackeris pateikia tris teorines šio konceptualinio naujadaro prielaidas: kūno kaip medijos suvokimą, biologijos technologizavimą, bei gyvybės mokslų ir kibernetikos sintezę. Biomedijos panaikina (tariamą) dichotomiją tarp biologinio kūno ir technologijos, žmogaus ir mašinos, natūralių esinių ir dirbtinių darinių; išverčiant į filosofijos kalbą, biomedijos bando technologiškai bei metodologiškai atsakyti į klausimą: „ką gebą kūnas?“.

Dabartiniame sociopolitiniame režime, kurį vis daugiau tyrėjų apibrėžia kaip kiberbiopolitinį, šis klausimas įgauna nerimą keliančių konotacijų. Tiriančios šiuolaikines technologijas feministės – Tiziana Terranova, Luciana Parisi, Patricia Clough – pastebi, kad globaliame medijų susiejimo (entanglement) ir saviorganizuojančių sistemų atverties kontekste mes turime būti ypatingai atidūs, kokį poveikį mūsų kūnams turi medializuota aplinka. Tad klausimas „ką geba kūnas?“ turi būti kritiškai suvoktas, skolinantis Patricia Clough formuluotę, kaip „kūno trajektorijų“ brėžimo klausimas: kaip kūno gebos, potencijos, afektai yra aproprijuojami kiberbiopolitinio kapitalizmo sąlygomis?

Šiame pranešime bus išsamiai aptarta biomedijų sąvoka bei pristatyti du galimi požiūriai į jas – neutralus ir kritiškas. Bus apžvelgtos dvi kritiško požiūrio atmainos – „tamsiųjų medijų“ (E. Thacker) ir „pilkųjų medijų“ (M. Fuller, A. Goffey). Bus  artikuliuoti santykiai tarp biomedijų ir kiberbiopolitinio kapitalizmo, bei aptariami šiuolaikiniių medijų teoretikų siūlomi rezistenciniai scenarijai (M. Wark; M. Fuller, A. Goffey). Teoriniai teiginiai bus iliustruojami šiuolaikinių technologijų ir medijų meno pavyzdžiais.